top of page
Zoeken

Van emotie in je lijf naar stilte in jezelf

Bijgewerkt op: 30 dec. 2022

Hoe je opgeslagen emoties uit het lichaam kunt masseren en je energie weer gaat stromenAanraking is een levensbehoefte


Dat massage helpt, is algemeen bekend net als dat aanraking voor ieder mens een levensbehoefte is. Het grijpt terug naar onze blauwdruk die we hebben opgedaan als jong kind: in de baarmoeder doen we onze eerste zintuiglijke waarnemingen al op wanneer we gewiegd worden in het warme, veilige lichaam van onze moeders. We hebben allemaal een moeder gekend die ons maandenlang onder haar hart maandenlang heeft gedragen. Dit gegeven alleen al, verbindt ons.


Ritmisch bedaren van emoties


De ritmische bewegingen in de baarmoeder kan herinneringen achterlaten in het lichaam. Als kind vond je erg leuk om te schommelen of om te dansen bijvoorbeeld. De cadans van deze bewegingen kan een geruststelling in het lichaam en rust in het hoofd teweegbrengen.


Huilen als een baby


Huilen doen we vooral als baby. Op de olifant na is de mens het enige zoogdier die via traanvocht stresshormonen ontlaadt. Een baby kent uiteenlopende redenen om te huilen. Wij volwassenen kennen woorden én toch is een huilbui heilzaam voor het lichaam. Als de opgeslagen emotie in het lichaam zoals pijn, verdriet, eenzaamheid, frustratie of boosheid tijdens de massage wordt aangeraakt en men van de diepere onderlaag bewust wordt gemaakt, ontspant de spanningsboog en ontlaadt het lichaam als de tranen uiteindelijk stromen.


Massage tegen depressie


Lomi Lomi massage bestaat uit vloeiende, ritmische bewegingen die angst in het lijf verminderen door het harmonische effect. Deze behandelingen zijn heilzaam bij depressieklachten. Grondslag van een depressie zijn vaak emotionele en traumatische ervaringen uit het verleden die door omgevingsfactoren in het heden getriggerd zijn. Depressies komen steeds vaker voor tegenwoordig. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat angst en depressie door massage duurzaam kan afnemen bij een goede band met de behandelaar en geen gesprekken voeren effectiever is voor het psychosociale effect van de massage als middel tegen de depressie. Dat maakt massage een stille, laagdrempelige, alternatieve therapie tegen depressie.


Van kruid tot geneesmiddel


In de middeleeuwen werd Arnica (Valkruid) gebruikt ter behandeling van wonden en tegen hartfalen. Door het gebruik van Arnica kunnen trauma’s in het lichaam behandeld worden of fysiek, psychisch en emotioneel vlak. Zelfs als het trauma enige tijd geleden heeft plaatsgevonden, kun je blijvende klachten hier ook mee behandelen. Arnica heeft de eigenschap om spieren te verwarmen wat op zich al een troostend gebaar is en ontspannende werking heeft. In de hedendaagse geneeskunde wordt Arnica gebruikt bij en wonden, verstuikingen en bloeduitstortingen. Een natuurlijk en medicinaal troostmiddel dus!


Tussen slapen en waken


Mensen vertellen me vaak dat ze tussen slapen en waken komen tijdens de massage. Ze vallen niet in slaap maar zijn ook niet wakker. Ze zijn vooral erg ontspannen. Blijkt dat verschillende hersengolven tijdens massage zich anders gedragen. Met het sluiten van de ogen produceren de hersenen meer alfagolven waardoor de aandacht meer naar binnen wordt gericht en het geheugen scherper wordt. Bij diepe ontspanning vertonen de hersenen meer theta hersengolven waarbij men minder besef heeft van het fysieke lichaam zoals in de diepe slaap. De volledige aandacht is naar binnen gericht. Theta hersengolfactiviteit zelfs wordt in verband gebracht met zelfgenezing, wat verklaart dat massage daadwerkelijk een helend effect heeft.


Bronnen: Moyer, C. A., Rounds, J., & Hannum, J. (2008, May). The Non-Talking Cure: Massage Therapy's Psychotherapeutic Effects are Associated with Therapeutic Bond. Desmond Morris, Baby’s
3 weergaven0 opmerkingen
bottom of page