top of page
Zoeken

Hoe prikkels en zintuigen een rol spelen van stress naar ontspanning in het lichaam

Bijgewerkt op: 30 dec. 2022

Wat het limbisch systeem doet in stressvolle tijden en hoe je lichaam dit verwerktHet limbisch systeem


Het lichaam heeft een geheugen en herinnert zich ervaringen die een diepe indruk op ons hebben gelaten. Prikkels via onze zintuigen worden in het limbisch systeem vertaald naar gevoelens en stuurt onze hormoonhuishouding aan. Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat alle ervaringen in de hersenen opgeslagen zijn. Deze herinneringen kunnen aangenaam zijn om weer aan terug te denken maar je kunt ook prikkels ervaren die je herinneren aan een eerdere stress situatie waarbij je exact dezelfde gevoelens weer ervaart.


Herinneringen


Minder prettige herinneringen zijn als littekens op je energielichaam. Belangrijk is om deze littekens met liefde te verzorgen en het proces van helen op een zachte manier in te zetten. De intensiteit van de behandeling en de regelmaat moet voor jou goed aanvoelen, zodat het proces draagbaar blijft voor jou. Zeker als je na een stressvolle periode weer aan jezelf toekomt, kunnen oude pijnen zich aandienen om gehoord te worden door jou. Samen stemmen we de behandelingen op jouw proces af.


Loslaten


Door aangeraakt te worden tijdens massage behandelingen bouwt je lichaam weer andere stoffen op waardoor je meer rust, evenwicht, gezondheid en tevredenheid ervaart en stress minder invloed op je heeft. Je lichaam ontspant zich sneller als je je vaker laat masseren. Alsof het lichaam weer dezelfde warme handen herkent en weet dat het goed is, wat er komen gaat en loslaat. Op langer termijn kan massage je zelfs beschermen tegen stressziekten en creëer je dus voor jezelf een gezonde levensstijl met massage.


Geur


Geur kan veel voor je doen. Want zoals voor een baby de geur van de moeder geruststellend is, zo kun je ook als volwassene ook een gevoel van herkenning, geborgenheid of geruststelling ervaren bij specifieke geuren. Misschien ontspan jij je als je koffie ruikt, of juist niet. Of is dat wanneer je in het bos bent. Ga voor jezelf na welke geuren een gevoel bij je losmaken en wat ze voor jou kunnen doen.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page